در میان فضاهای متفاوت خانه جایی که کمترین توجهی در امر دکوراسیون به آن می شود کابینت آشپزخانه است که از سوی طراحان داخلی «قلب خانه» لقب گرفته است. با اینکه امروزه آشپزخانه به دلیل میزان وقتی که اعضای خانواده در آن سپری می کنند یکی از اصلی ترین فضاهای خانه محسوب می شود ولی همچنان تمرکز اعضای خانواده در ایجاد فضایی مطلوب برای زندگی متوجه اتاق نشیمن است. اگر کمی با دقت و حوصله به این موضوع بنگرید متوجه خواهید شد که چرا این سال ها حضور خانواده ها در رستوران ها پررنگ تر از سابق شده است و مطمئناً علت به مرز نهایت رسیدن فروش مراکز تهیه غذا را خواهید فهمید، وقتی کدبانوی منزل مجبور به کار در یک مطبخ معمولی و غیر جذاب است چطور می تواند برای پخت و پز حوصله به خرج دهد. همان طور که برقراری تناسب میان دو عنصر رنگ و نور در کارکرد مناسب، زیبایی بصری، هارمونی فضایی و انتقال انرژی مثبت دیگر اتاق های منزل نقش دارد، در آشپرخانه نیز نوع رنگ بندی اتاق ها و استفاده از نور طبیعی کمک بزرگی به مطلوبیت فضا می کند.پیشنهاد طراحان داخلی در طراحی آشپرخانه مدرن استفاده از رنگ های روشن و درخشان نظیر نارنجی، قرمز، زرد و سبز است که حس زنده بودن و شکوه را برای این آشپزخانه به ارمغان می آورند. این حس حاصل تقابل رنگ های دیوارها و وسایل است. هرگاه احساس کنید نیاز روحی جدید در آشپزخانه دارید به آسانی می توانید دیوار ها را با رنگ مورعلاقه تان بپوشانید. نخست کل دیوارها را به رنگ سفید یا کرم بسیار روشن درآورید. دقت کنید زیرسازی رنگ ها به درستی صورت گیرد و سطح دیوار صاف و یک دست باشد سپس، نوارهای باریکی از کاغذ تهیه کنید و درون آنها را با تیغ ببرید. این نوارها را روی دیوارها قرار دهید و درون شان را رنگ آمیزی کنید. مثلاً اگر زمینه اصلی کرم رنگ است، می توانید برای نوارها از رنگ سفید استفاده کنید. پس از اینکه رنگ خشک شد، نوارها را به صورت افقی قرار دهید تا خطوط افقی را نیز روی دیوار پدید آورید. برای اینکه خطوط صاف و موازی باشند، دقت بسیاری لازم است. برای این منظور می توانید مثلاً برای کشیدن خطوط عمودی، بالا و پایین دیوار را به فاصله های 10 سانتیمتری علامت گذاری کنید تا بتوانید نوارها را دقیقاً موازی هم قرار دهید. جدا از نحوه رنگ آمیزی و تامین روشنایی که به وسیله هالوژن، لامپ های فلورسنت، چراغ های آویزان روی پیشخوان و نصب پرده های توری در آشپزخانه های مشرف به فضای بیرونی انجام می گیرد توجه به چیدمان وسایل محیطی آشپزخانه در ایجاد فضایی که بتوان بدون دغدغه در آن به فعالیت پرداخت نیز اهمیت ویژه ای دارد. به طور کلی در آشپزخانه سه مرکز مهم وجود دارد که مکان قرارگیری شان، محل مناسب برای بقیه لوازم را تعیین می کند. این سه مرکز عبارتند از مرکز نگهداری مواد غذایی (یخچال و فریزر)، مرکز پخت و پز (اجاق گاز و فر) و مرکز شست وشو (Sink و ماشین ظرفشویی). در واقع اغلب مراحل آشپزی حاصل حرکت های متمادی فرد بین این سه نقطه اصلی است. مثلث کار همچنین این امکان را دارد تا فرد با آرامش خاطر و به دور از هرگونه حوادث خطرناک که معمولاً در آشپزخانه اتفاق می افتد، به فعالیت مشغول شود. برای استفاده از مثلث کار توجه به چگونگی پلان آشپزخانه اهمیت بسیاری دارد. معمولاً آشپزخانه ها به صورت باریک مستطیلی شکل، راهرویی، L شکل و U شکل و اوپن تعبیه شده اند. آشپزخانه های باریک مستطیلی شکل: در این آشپزخانه ها معمولاً امکان اختصاص تنها یک دیوار طولی به کابینت بندی و همچنین مراکز اصلی یادشده وجود دارد و دیوار طولی دیگر نقش محدودکننده فضا را داشته یا در آشپزخانه های با سیستم باز پیشخوان غذاخوری در آن در طول این مستطیل کم عرض واقع می شود. آشپزخانه راهرویی: این آشپزخانه همان شکل و فرم نمونه قبلی را داشته ولی به جهت عریض تر بودن این مستطیل، امکان اختصاص دو طول آن به مراکز یاد شده وجود دارد. آشپزخانه L شکل: در چنین آشپزخانه ای یک عرض و یک طول مستطیل به کابینت بندی و همچنین مراکز پخت وپز می تواند اختصاص یابد. در این نقشه نیز ایجاد مثلث کاری عملی است. آشپزخانه U شکل: این نقشه ایده آل ترین فرم برای مثلث کار در آشپزخانه است به این ترتیب که هر راس مثلث می تواند روی یک ضلع مستطیل واقع شده و در صورتی که فواصل این سه راس با هم یکسان باشند، مثلث متساوی الاضلاع ایجاد می شود. در نتیجه برای فرد نیز حرکت ما بین مراکز با طی مسیری یکسان امکان پذیر بوده و به این طریق بازدهی کار نیز سریع تر و بهتر خواهد بود. طبق علم ارگونومیک حاصل جمع طول اضلاع این مثلث (محیط مثلث) که رئوس آن در نقطه مرکزی واقع در جلوی وسیله (اجاق و یا ظرفشویی) قرار دارد باید در یک محدوده خاص باشد. براساس استانداردهای محیطی حداکثر محیط این مثلث برای آشپزخانه های کوچک باید هفت متر و برای آشپزخانه های بزرگ هشت متر باشد.در هر آشپزخانه علاوه بر مراکز فوق الذکر، مراکز دیگری از قبیل محل ذخیره کردن مواد غذایی که باید در نزدیکی محل آماده سازی غذا قرار گیرد نظیر محل قرارگیری مایکروویو که باید در فاصله 37/5 سانتیمتر از پیشخوان صرف غذا بالاتر و پایین تر بوده یا در فاصله37/5 سانتیمتری آن منطقه (مرکز صرف غذا) باشد، محل صرف غذا که براساس فضای موجود یا میزی برای این منظور در وسط آشپزخانه در نظر گرفته می شود یا پیشخوان آشپزخانه به این مساله اختصاص می یابد.

نور در آَشپزخانه

امروزه نورهاى مصنوعى در انواع مختلف مثل هالوژن، فلورسنت با لامپ هایى که از سقف آویزان شده و داراى پایه اى روى زمین یا روى میز هستند طراحى شده اند و مى توان از آنها براى تامین نور دلخواه استفاده کرد. به طور کلى بهتر است در آشپزخانه نور مخفى باشد. معمولاً تابش نور مستقیم ناراحت کننده بوده و انعکاس زیبایى ندارد. همچنین معمولاً لامپ هاى هالوژن را زیر کابینت یا گچبرى مخفى مى کنند. لامپ هاى هالوژن بسیار زیبا بوده و پدیده جدیدى در طراحى خانه و مخصوصاً آشپزخانه هستند. به تازگى لامپ هاى جدید ۲۲۰ ولتى که نیاز به ترانس ندارند به بازار آمده اند. البته این لامپ ها برق زیادى مصرف مى کنند اما نورشان نسبت به بقیه لامپ ها بیشتر است.

 

انواع کابینت

از روزگاران قدیم طبقات چوبی و سنگی در محیط خانه و محل کار جهت استفاده از فضا وجود داشته و مورد استفاده قرار میگرفته، اما امروزه با توجه به محدودیت منابع و قیمت بالا و سنگین بودن چوبهای ماسیو(چوب خام تولید شده) و پیشرفت علوم صنایع چوب موادی مانند تخته خرده چوب و تخته فیبر با دانستیه متوسط (MDF ) و انواع پانلها با روکش طبیعی و مصنویی این محصولات افزوده میشود و تمامی تلاش تولید کننده پانلهای روکش دار بر این است که بتوانند ماده اولیه مورد نیاز برای ایجاد محیطی زیبا در آشپزخانه را فراهم نماید .

انوع سیستم آشپزخانه

1_ سیستم آشپزخانه راهرویی
2_ سیستم آشپزخانه L شکل
3_ سیستم آشپزخانخ V شکل

چیدمان کابینت باید به گونه ای باشد اولاً شکیل و مستحکم باشد ثانیاًتمام وسایلی که در یکزمان خاص مورد احتیاج است دو ریال کوتاهترین زمان ممکن قابل دسترسی باشد که این نکته را مثلث دستیابی آشپزخانه مینامند و اضلاع ان عبارت است از:
یخچال، سینک و اجاق گاز که بترتیب هر کدام محل دپوی مواد اولیه آشپزخانه محل آماده سازی و پردازش موادو بالاخره عملیات پخت و پز مواد است و از آنجا که بیشترن وقت آشپز حول این سه مرحله گرفته میشود. نزدیکی آن به یکدیگر موجب سهولت در کار خواهد شد. آخرین مراحل تکمیل ساختمان است در حقیقت وارث تمامی محاسن و معایب مهندسان، معماران و استاد کاران خواهد بود و میبایستی از ین سو با تمامی مسائل و معایب احتمالی کار ساختمان که به جای گذاشته شده است کنار آید و از سوی دیگر تمامی تلاش را به این نکته معطوف کند که، زیبا ترین طرح ممکن را برای فضای آشپز خانه فراهم آورد تا تمام آنچه را که وظیفه اصلی کابینت است به جا آورده شود.
طی سالیان گذشته در مورد کابینتهای زمینی عمق یونیت معادل 45 سانتی متر و عرض صفحات رویه کابینتهای زمینی 50سانتی متر بود ولی از اوایل دهه 80که برای اولین بار در ایران تولید شد. به سبب استفاده ار صفحات لبگرد با عرض60سانتی متر عمق یونیت نیز تا 56 سانتی متر افزایش یافت که بعد از آن تقریباً ابعاد استاندارد برای یونیت زمینی بکار میرود . در مورد یونیتهای هوایی یا دیواری به عمق 30سانتی متر و حد اکثر35 سانتی متر و ارتفاع 70 سانتی متر تا 90سانتی متر است که با توجه به ابعاد آشپزخانه انتخاب میشود .

مواد اولیه مورد استفاده در ساخت کابینت
 
برای ساخت بدنه های کابینت از پانلهای : لایه ای، تخته خرده چوب و MDF با روکشهای طبیعی و مصنویی مانند: لترون ملامینه، فرمیکا، تخته خرده چوب و... استفاده میشود و برای صفحات رویه کابینت نیز که مستقیماً در معرض نفوذ آب سائیدگی حرارت و دیگر عوامل فرسایشی قرار دارد از تخته خرده چوبها با ضخامت های بالاتر 40الی 36میلی متر با روکش هایی از جنس HPLفرمیکا و دیگر روگشهای مقاوم در برابر فرسایش که به وسیله رزین ضد آب به تخته خرده چوب میچسبد استفاده میکنند که، این صفات بعد از پرس از دستگاه پست فرمینگ به صورت لبگرد در آمده و زیبایی دوچندان مییابد. از دو نوع پانل سفید بیشتر استفاده میشود

سوزنی و صابونی. از نوع سوزنی آن برای ساخت دربهای لب تخت بکار میرود.از نوع صابونی آن بیشتر برای قسمت زیر سینکی که در تماس مستقیم با آب قرار دارد استفاده میشود .علت اصلی این مسئله مقاومت بیشتر در مقابل آب در مقیاس با تخته خرده چوب واجد روکش ملامینه است که البته این ویژگی در تولید mdf است

نوع پشت بند
برای پشت بند کابینت از فیبرهای یک رو سفید با روکش لترون استفاده میشود که در بازار با 122 سلنتی متر در 244و183سانتی متر در 266وجود دارد و به هر حال مناسبت ترین سایز برای تخته خرده چوب و تخته فیبر روکش دار ابعاد 183 در 266 است که در کمترین میزان پرت در مرحله ساخت را ایجاد می کند

نوع کابینت  
کابینتهای آشپزخانه دارای دو قسمت زمینی و دیواری میباشد، که ارتفاع زمینی 90سانتی متر میباشد .
کابینت های زمینی دارای درب و بدنه پاخور (پا سنگ) و صفحه کابینت میباشد که به عرض59/5 سانتی متر با لبه پخ خرده در بازار موجود است و در دو نوع :

الف:MDF
ب: دو لایه نئوپان 16 میلی متری به یکدیگر چسبانده شده است که نوعMDF آن بهتر است، زیرا در رطوبت آشپزخانه بهتر است زیرا در رطوبت آشپزخانه دوام بیشتری دارد. رطوبت آشپزخانه یاعث میشود نئوپان باد کرده و خراب شود .

 کابینت آشپزخانه هوایی به ارتفاع 90سانتی متر میباشد و عمق آن 28 سانتی متر است به ازتفاع 6سانتی متر زهوار نصب میشود که این زهوار از دیده شدن نور مستقیم مهتابی هایی که در زیر کابینت هوایی نصب شده است جلو گیری میکند و نمایی بهتر به کار میدهد .
دربالای کابینتهای هوایی به موازات سقف صفحه ای به عرض 15 الی 30 سانتی متر بیرون زده تا نمایی بهتر به کار بدهد و در روی این صفحات سوراخهایی برای قرار دادن هالوژنها توسط مته مخصوصی ایجاد میشود .

 

پشت بند کابینت
پشت بند کابینت بوسیله MDF یا نئوپان 5 میلی متری پوشش داده میشود.

پایه کابینت

از پایه قابل تنظیم استفاده میشود که بتوان کابینتها را از نظر ارتفاع تنظیم کرد.

روش علمی ساخت کابینت

بعد ار آن که پلان مربوط به آشپز خانه طراحی شد بصورت فیزیکی برای اندازه گیری در قسمت آشپزخانه از قسمت پایین یعنی از کابینت پایین شروع به اندازه گیری میکنیم ارتفاع کابینت پایین به اندازه 90سانتی متر از کف آشپزخانه و عمق لازم 56_60 سانتی متر از دیوار اندازه میگیریم.
از روی صفحه کابینت پایین اندازه گرفته و یونیت بالا را اندازه گیری میکنیم. بین کابینت بالا و پایین باید 60 سانتی متر فاصله بگذاریم و بعد از آن کابینت بالا را اندازه گیری میگیریم که ارتفاع کابینت بالا بین 70 الی 90 سانتی متر متغیر است و استاندارد عمق لازم برای کابینت بالا 30 سانتی متر است.
در اندازه بر داری از پلان آشپزخانه و موقعیت آن در طراحی اولیه بایستی فاکتورهایی نظیر کلید و پریز، هود، فاضلاب و غیره از نظر فاصله از گوشه ها و ارتفاع اندازه برداری شود.

رعایت نکات فنی و حفاظتی پس از نصب کابینت

نکات فنی

1_ درهای کابینت را بیش از حد خود باز نکنید و یا محکم در جای خود نکوبانید چون در این صورت پس مدت کوتاهی درها از حالت طبیعی خود خارج شده و دچار افتادگی میشود و باید رگلاژ ( سرویس کردن ) شود.

2_ از لولاهایی با توجه به وزن در استفاده نموده . در صورت استفاده نکردن از لولای مناسب در، پس از مدتی دچار افتادگی میشود

3_ از ریلهای مناسب برای کابینت خود استفاده کنید زیرا روان حرکت کردن کشوها از موارد مهمی است که باید به آن پرداخته شود .

4_ در صورت گیر کردن کشو و به راحتی داخل نشدن آن کشو را خارج نموده و کلیه پیچهای ریلهای متصل به بدنه را وارسی نموده در صورت بیرون ماندن پیچ آن را بر جای خود بنشانید و کشو را در جای خود بگذارید .

5_ حد اکثر از پایه های فلزی برای کف کابینت خود استفاده کنید چون دارای توان بیشتری برای تحمل وزن میباشد.

6_ در صورت مشاهده پیچی که از کار بیرون مانده آن را در سر جای خود بنشانید زیرا با شل ماندن آن پیچ کار به خوبی به یکدیگر جفت نمیشود .

7_ از نوارهای لب چسبان مناسب استفاده کنید. نوارهای لب چسبان را برای این به کار میرود که لبه های خام نئوپان یا ام. دی. اف. دید نداشته باشد. در صورت دیدن زردی بر روی این نوارها که اکثراً بر روی نوارهایی با رنگ سفید قابل ملاحضه است بدانید که آن نوار سوخته است و پس از مدتی کنده خواهد شد. برای کنده نشدن این نوارها میتوانید از نوع مرغوب آن به نام (ABS) که یک ورقه پلاستیک به ضخامت نئوپان و یا ام. دی اف. است استفاده نمایید .

8_ پس از نصب کابینت قیدها( محل اتصال دوبدنه ) را که در کابینت زمینی و در سقف آن میباشد بررسی کنید تا ترک نخورده باشد چون در صورت ترکیده بودن آن و یا هر قسمت دیگر این ترکها بزرگتر شده و امکان بروز هر نوع مشکلی میباشد.

9_ برای اطمینان از ابعاد کابینت خود کلیه کابینت های خود را به این طریق اندازه گیری نمایید :
هر کابینت را به صورت مجزا از یک قطر به قطر دیگر آن اندازه بزنید در صورت مساوی بودن قطرها و یا تا2میلی متر خطا کابینت اصولی بسته شده است. در صورتی که کابینت از 2 میلی متر بیشتر خطا داشته باشد کابینت اصولی نیست و در اصطلاح به آن دوئیده میگویند و کابینت کج بسته شده است و درها خوب بر روی آن جفت نمیشود . دئیدگی یکی از اشکالات مهم کابینت میباشد که در مرحله ساخت باید به رعایت آن پرداخت در غیر این صورت در موقع نصب مشکلات جدی یرای نصب کننده بوجود میاید. دوئیدگی یکی از مسائل مهم در تولیدات چوبی میباشد.

10_ اگر به کابینت نصب شده بر روی دیوار خود شک دارید که از جنس نئوپان یا ام. دی .اف است و تمام قسمتهای خام محصول با نوار پوشیده شده است میتوانید اتو را روشن کنید پس از داغ شدن آن را بر روی نوار بکشید نوار نرم شده و با دست خود آن را بلند کنید. در این صورت متوجه نوع جنس مصرفی خواهید شد .

11_ صفحه کابینت باید به سقف کابینت زمینی پیچ شود تا بتوان آن را عوض کرد. در بعضی موارد مشاهده شده است که صفحه کابینت را به سقف کابینت زمینی با چسب متصل کرده اند. این کار درست نمیباشد چون در صورت بروز مشکل برای صفحه رویی کل کابینت زمینی باید جمع شود.

نکات حفاظتی کابینت

1_ از گذاشتن وسایل سنگین به مدت زیاد در کابینت بپرهیزید چون مقاومت عمود بر الیاف تخته کم بوده و امکان شکست در کابینت را میدهد .

2_ کابینت خود را به اندازه معمول پر کنید زیرا در دراز مدت فشار به تخته آمده و در اصطلاح می گویند تخته شکم داده است یعنی قوس پیدا کرده .

3_ از چسب آبندی حتماً برای دور سینک خود استفاده کنید. سینک باید به صورت تراز در جای خود نشسته باشد چون در غیر این صورت آب در سینک میماند .
 
4_ اگر از گازهای تو کار یعنی تو نشسته استفاده میکنید حتماً لبه آن با صفحه رویی کابینت یکی باشد و در آن محل حتماً از چسب آبندی استفاده کنید .

5_ اگر نوارهای روی لبه کابینت کنده شده و یا شکسته شده سریعاً آن را تعویض کنید چون در صورت نفوذ آب به داخل آن باد میکند .

6_ هر چند وقت یک بار زیر کابینت خود را تمیز کنید تا محل تجمع سوسک و مورچه نشود مورچه متواند به بافت چوبی آسیب برساند.
 
7_ از پریدن روی کابینت و نشستن بر روی آن خود داری کنید چون فشار بیش از حدبه آن وارد میشود و احتمال شگست وجود خواهد داشت .

8_ هرگز کابینت چوبی و یا ساخته شده با ام دی اف را با آب نشویید.

9_ کف کشوهای کابینت ها اکثراً فیبر میباشد و چون فیبر از لحاظ مقاومتی ضعیف می باشد در هنگام چیدن وسایل در داخل کشوها دقت کنید وسایل سنگین در آن نذارید.

10_ از گذاشتن قاشق یا چنگال خیس در داخل گشوها بپرهیزید چون فیبر نسبت ب آب مقاوم نیست و سریعاً خراب میشود .

11_ در صورت کنده شدن روکش روی صفحه کابینت حتماً آن را عوض کنید چون در غیراین صورت و نفوذ آب به داخل آن پس از مدتی صفحه باد کرده و خراب میشود.

12_ در صورت ایجاد لک بر روی کابینت و نرفتن شما میتوانید آن را با کمی تینر فوری ببرید.تینر را با دست مال بر روی لک بکشید.

13_ هر چند وقت یک بار به کابینت زیر سینک نگاه کنید تا آب در آنجا چکه نکند.

14_ اگر کابینت خانه شما چوبی است هر چند وقت یکبار به آن واکس بزنید تا کابیت چوبی شما سالم بماند.

 

زیبایی آشپز خانه با کاشی

استفاده از کاشی در دکوراسیون آشپزخانه نزد طراحان دکوراسیون داخلی منزل جایگاه ویژه ای دارد. البته برای این کار از سنگ نیز می توانید استفاده کنید اما سبک بودن کاشی به همراه پایین بودن قیمت و انعطاف بیشتر باعث شده تا استفاده از کاشی در دکوراسیون آشپزخانه رواج بیشتری داشته باشد .

 اگر قصد این کار را دارید، توصیه ما به شما استفاده از کاشی های شیشه ای ، آینه ای و موزاییکی است. یک مدل از این کاشی ها ، کاشی های برش لیزری است. این کاشی ها با ظرافت فراوانی با لیزر برش می خورند و طرح هایی به وجود می آورند که وقتی کنار هم قرار می میگیرند ،گویی یک پازل درست شده است . یک انتخاب دیگر ، استفاده از کاشی های آینه ای است .               

کاشی های آینه ای ریز فراوانی کنار هم قرار می گیرند و زمینه ای شبیه یک آینه بزرگ درست می کنند. چیزی شبیه به این برای پس زمینه آشپزخانه بسیار مناسب است زیرا زیبایی منحصر بفردی به فضا می دهد. استفاده از کاشی های گل درشت نیز بین طراحان دکوراسیون منزل رواج دارد. طرح های درشت و پر رنگ اخیراً مد شده اند . سعی کنید از طرح های درشت برای آشپزخانه تان استفاده کنید. کمپانی های بسیاری اقدام به تولید کاشی های سفارشی با طرح هایی شبیهع کاغذ دیواری  می کنند. برای مدل های گل درشت باید حتماًاز قبل کاشی های آجری شکل نیز یکی از محبوب ترین طرح هااست که همیشه مد بوده و هیچ وقت کهنه نمی شود. می توانید کل دیوار را تا سقف از این کاشی کار کنید